Főegyházmegyénkben - a püspöki konferencia irányelvein túlmenően – Főpásztorunk az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve a meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következőket rendelte el:

1. Templomainkat, mint a lelki feltöltődés és imádság helyeit nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános szentmisék, istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

2. A már felvett miseszándékok, sine populo módon, vagyis hívek részvétele nélkül engedélyezetten elvégezhetők vagy áthelyezhetők. A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe.

3. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést minden hívőnek jelen rendelkezéssel visszavonásig megadom.

4. A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami és egyházi járványügyi előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén visszavonásig, azonnali hatállyal – lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását a szokásos feltételekkel.

5. A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

A rendelkezés értelmében az elkövetkezendő időben templomunk hétköznaponként és vasárnapokon 1/2 8-1/2 6-ig minden nap nyitva lesz, de elmarad a hétköznapi egész napos szentségimádás, a szentmiséket a november óta már megszokott online módon közvetítjük felváltva a kelenvölgyi illetve az albertfalvi templomokból, zárt ajtó mögött. A szentmisék időpontjául a hétköznap este 6 órát jelöltük meg, mivel eddigi tapasztalataink szerint ekkor volt a legnagyobb nézettsége a közvetítésnek. Szombatonként este 6-kor Kelenvölgyből, vasárnap reggel 10 órakor pedig Albertfalváról közvetítjük online a szentmisét. Úgy a hétköznapi, mind pedig a vasárnapi szentmisék később visszanézhetők a honlapon, a YouTube csatornán és a Facebook-on. Egyelőre az első hullám alatt megszokott vasárnapi rendkívüli áldoztatásról is le kell mondjunk, újra a lelki áldozás lehetőségével kell élnünk. Tudjuk, hogy ez a döntés szinte mindannyiunknak fájdalmas, de tegyük ezt azzal a lelkülettel, mely által éppen a hiányban megélt nagy vágyódást adjuk oda az Úrnak ajándékul és könyörgésképpen önmagunkért, betegeinkért, és a járvány mihamarabbi megszűnéséért.

A változásoknak megfelelően az iroda is csökkentett időben lesz nyitva. Keddenként 9-11-ig, és csütörtökönként 16-18-ig. A megadott időpontokon kívüli időben is próbálkozhatunk, de folyamatos és biztosan elérhető ügyeletet a megadott időpontokon kívül nem tudunk biztosítani.

A nagyböjti élelmiszer adományokat a mai vasárnapi szentmisén túl a napközben nyitva tartott templomba elhozhatjuk hétközben is, amit majd időnként elzárt helyre tesznek a karitász önkéntesei. Ne felejtsük, hogy a tartós élelmiszer mellett az 1356-os telefonszám hívásával történő adományozással is segíthetjük a rászorulókat.

Jóllehet a szentmisékkel az online térbe húzódunk vissza, ettől függetlenül telefonon irodaidőben kérhetünk miseszándékot, és az erre szánt adományokat utalással vagy megbeszélés alapján másképpen is rendezni tudjuk. Az, hogy mindenki otthon szenteli meg az Úr napját, azt is jelenti, hogy egyházközségünknek szánt perselyadományaitokat többnyire átutalással tudjuk csak fogadni. Közösségünkért érzett felelősségetekre apellálva tisztelettel kérünk Benneteket, ne feledkezzetek meg anyagilag támogatni templomunkat!

A plébánia számla adatai:

Kedvezményezett: Budapest-Albertfalvi Szent Mihály Plébánia,

számlaszám: 11102106 - 19819442 - 36000001.

Kérjük, írjátok oda a megjegyzés rovatba, hogy az adomány milyen célra szól: pl. persely, egyházi hozzájárulás, szentmise + pontos dátum.