Örömmel közlöm a kedves testvérekkel, hogy az állami korlátozások részleges megszüntetését követve Bíboros főpásztorunk is rendelkezést bocsátott ki a nyilvános istentiszteletekre vonatkozólag. E rendelkezést közlöm veletek az alábbiakban.
"Május 18-tól, hétfőtől kezdve ismét tarthatunk nyilvános szentmiséket és más liturgikus cselekményeket templomainkban vagy alkalmas szabadtéri környezetben Főegyházmegyénk egész területén. Ennek során gondosan tartsuk meg a mindenkori állami előírásokat! A szertartások során ügyeljünk arra, hogy az egyes résztvevők között másfél méter távolságot tartsunk. Fertőtlenítsük a kilincseket, helyezzünk el kézfertőtlenítőt a bejárat közelében. Kérjük a paptestvéreket és a liturgiában segédkezőket, hogy a szentmise előtt és után fertőtlenítsék kezüket. Figyelmeztessük a résztvevőket a szájat és orrot eltakaró maszk (vagy kendő) használatára. A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Perselyezés, adománygyűjtés a mise végén történjen.További intézkedésig Főegyházmegyénkben fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később, a legközelebbi egyéni gyónás során tartozik bűneit megvallani. Ezek a felmentések és óvatossági rendelkezések különösen is az idősek és gyenge egészségűek védelmét szolgálják, akikért továbbra is fokozott felelősséggel tartozunk. Ahol van rá lehetőség, folytassuk a szentmisék online közvetítését. Ez a fajta kapcsolattartás a hívő közösség tagjaival a járványügyi helyzet remélt javulásával úgy is folytatható, hogy egyes szentmisék helyett más vallási tartalmakat közvetítünk.A tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával szervezzünk."
A rendelkezés értelmében hétfőtől visszaállunk a hétköznapi miserendre, vagyis minden hétfőn, kedden, és pénteken reggel 7-kor, minden szerdán és csütörtökön este 6-kor mondunk szentmisét, de a résztvevők maszkkal és fertőtlenített kézzel jöjjenek a templomba, illetve akik nem egy háztartásban élnek, azok egymástól 1,5 méteres távolságban üljenek a padokban, vagy álljanak. Mivel a szentmisén való vasárnapi részvételi kötelezettség alóli felmentés egyenlőre továbbra is él, úgy az időseket továbbra is arra buzdítjjuk, hogy saját érdekükben úgy a hétköznapokon, mind pedig vasárnapokon inkább maradjanak otthon, számukra a szentmisét továbbra is közvetítjük online módon. Jövő vasárnaptól már megtartjuk a vasárnapi szentmiséket is (beleértve a szombat esti 6-os előesti szentmisét is!), de a 10-es és az esti 6-os szentmise résztvevőitől azt kérem, hogy amikor a biztonsági intézkedések szerint "megtelt a templom", vagyis nem engedhetünk be több embert a templomba, akkor azok, akik nem jöhetnek be a templomtérbe, azok a templom körüli kertben állva vegyenek részt a kihangosított szentmisén. Az idősek részére továbbra is fenntartjuk a rendkívüli áldoztatást, de1/2 9-től 1/2 10-ig jöhetnek áldozni a szokott módon (autóban ülve, és odamegyünk hozzájuk áldoztatni).